Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер защити управителя на Европейската

...
 Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер защити управителя на Европейската
Коментари Харесай

Юнкер: Речите на Драги са „безценно изкуство“

 Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отбрани шефа на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги в разногласието му за валутния курс на еврото с американския президент Доналд Тръмп.
Юнкер имаше изявление в границите на годишния конгрес на ЕЦБ в сряда, в границите на който той приказва пред самия Драги, редица централни банкери от еврозоната и някогашният заместник-гуверньор на Федералния запас Стенли Фишър.

„ Казаха ми, че е необичайност политик като мен да бъде поканен да приказва на подобен влиятелен конгрес. Искам да кажа, че разбирам и почитам тази политика. Толкова е незаслужено да се атакуват централни банки, когато става въпрос за тяхната самостоятелност “, уточни Юнкер, представен от Bloomberg. По думите му „ една от най-големите сили и отговорности на това да си централен банкер е това, че човек може да движи пазарите с една-единствена имитация в тирада “, уточни още той.

„ Всяка дума коства милиарди “, уточни ръководителят на Европейска комисия и дефинира изявленията на Драги като „ скъпи творби на изкуството “.

Изказването на Юнкер може да се схване като поддръжка за гуверньора на ЕЦБ, откакто вчера  Доналд Тръмп насочи директна рецензия  към него.

„ Марио Драги преди малко разгласи, че може да бъдат въведени още тласъци, което неотложно намали (цената на – бел. ред.) еврото по отношение на $, правейки незаслужено елементарно за тях да се конкурират против Съединени американски щати “, написа във вторник в туит президентът. „ На тях това им се разминава от години, както и на Китай и на други “, добави той.

Тръмп нееднократно е подлагал на критика Федералният запас и неговият гуверньор Джером Пауъл, като също по този начин напоследък ускори и рецензиите против цената на еврото, което съгласно него е прекомерно на ниска цена по отношение на $.

Драги през вчерашния ден побърза да отговори, като съобщи, че европейската централна банка не е фокусирана върху обменния курс на единната валута.

Мандатите на Юнкер и Драги изтичат на 31 октомври и в ход към този момент са договарянията за техни наследници.
По публикацията работи: Елена Илиева
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР